dilluns, 21 de juliol del 2014

Les contractures per fred al estiu


Com refreda el cos l'evaporació de la suor ?

Les contractures per fred al estiu:
No es una paradoxa i son mes habituals en l’estiu.
Per posar un exemple, si som al carrer un dia d’estiu a una temperatura de 35/40 º es normal suar encara que sigui una mica (no cal anar suats amerats, tan sols cal que la pell estigui una mica humida), i entrem en un local on hi hagi aire condicionat, fàcilment ens podem trobar de sobte amb una diferència de 10º o més de temperatura, la suor damunt la pell es refreda ràpidament i el cos, degut a aquest canvi tan brusc de temperatura, es contreu, i això ens pot provocar la contractura. Per no parlar si el aire ens toca directament a la pell.

Que es i que fa la suor?
La suor es principalment aigua amb sals, amoníac, sucres i urea.  Per això quan suem en excés cal reposar l’aigua i minerals que hem perdut.

Perquè suem?
La temperatura mitja del cos es de 37,5º C, però al estar en un lloc calorós o fer alguna activitat física que la faci pujar, el cos reacciona. La glàndula del hipotàlem del cervell detecta la pujada de temperatura corporal i respon fent que els porus de la pell comencin a produir suor, alliberant-se aquesta cap a la superfície de la pell. La suor amb el contacte amb l’aire s’evapora.

Que passa quan la suor es transforma en vapor?
Quan la suor s’evapora, aquest canvi d’estat líquid a gasos es produeix amb la calor que agafa del cos, això provoca que la temperatura del cos baixi.
Si ens trobem en un lloc humit, serà mes difícil l’evaporació , però si estem en un lloc on corri l’aire com per exemple davant un ventilador, desplaçarà aquest aire humit que ens envolta i evaporarem mes suor, i com a conseqüència ens refredarà encara mes.