dimecres, 11 de juny del 2014

Com cuidar i prevenir lesions en bessons

<ALT> <TITLE> gemelos-triceps sural

Prevenció de lesions en l'esport - II -


ELS BESSONS (GASTROCNEMIS) -  TRICEPS SURAL


Situats en la part posterior de la cama, els vulgarment coneguts com a bessons (els hi diem així perquè el múscul es divideix en dos, intern i extern) o músculs gastrocnemis per la part exterior i el múscul soli (soleo) per la part interior , que s’insereixen conjuntament a l’os calcani (part posterior del peu) mitjançant el tendó calcani o també vulgarment conegut com a tendó d’ Aquil·les, formen el múscul tríceps sural.

El bessons o gastrocnemis es un múscul que intervé en el moviment de dues articulacions, la del genoll i la del turmell.

En el genoll actua com a múscul flexor i en el turmell la seva funció principal es la de flexionar la planta del peu (cap enrere).

Te com a funció elevar el taló i estirar el peu: Involucrat al caminar, corre, parar-nos i saltar.

Fer treballar malament aquesta musculatura predisposa a l’aparició dels anomenats síndromes congestius dels panxells (pantorrillas), provocant menor resistència i com a conseqüència fatiga muscular precoç amb el resultat de l’aparició dels símptomes clàssics de congestió: cames pesades, calambres, edema, etc.., podent arribar en alguns cassos a lesions com el trencament fibril·lar o fascicular.

En el nostre article anterior del bloc (diferència entre contractura i trencament muscular) ja hem parlat del trencament muscular.

Factors més importants que poden provocar trencament muscular i com prevenir-ho:

1 - Mala preparació muscular: No escalfar correctament, entrenament deficient.

Prevenció: Escalfar al començar i acabar el exercici o competició, entrenament adequat a cada persona i a la pràctica esportiva.

2 - Múscul sobrecarregat o fatigat: No permet amplitud total del moviment. Per no respectar els períodes de descans o no tenir consciència de la sobrecàrrega a que sotmetem la musculatura.

Prevenció: El descans també forma part del entrenament, i es vital per una correcta recuperació. Tenir cura de la nostra musculatura amb el Massatge Esportiu (massatge pre-competició, durant la competició, post-competició, d’entrenament o de recuperació)

3 - Múscul dèbil per anteriors lesions mal recuperades o curades: Sobrecàrregues, problemes en el tendó d’ Aquil·les, genoll o turmell afavoriran l’aparició de noves lesions en la zona.

Prevenció: Preparació i recuperació específica de la zona per part del professional.

4- Excedir la força innata del múscul: Parades brusques, acceleracions / desceleracions ràpides, estiraments exagerats, girs, salts, ...

Prevenció: Seguir uns bons hàbits i tècniques deixant-nos aconsellar per experts reconeguts.

5 - Pèrdua de líquids o sals: Al no hidratar-se correctament.

Prevenció: Mantenir rutines d’hidratació lògiques, per exemple abans de tenir set que es una resposta al desequilibri de sals i aigua del organisme.

6 - Condició neuromuscular deficient: Insuficient flexibilitat i escassa tolerància al esforç

Prevenció: Estiraments actius en l’escalfament i passius assistits després de l’activitat.

7 - Músculs freds degut a la temperatura (son menys contràctils): Quan fa fred al múscul li costa mes entrar en calor.

Prevenció: Un correcte escalfament, roba adequada, cremes de calor o el massatge pre-competició.

“LA PEDRADA”

Simptomatologia:

Es una de les dolències mes conegudes i sofertes per els esportistes. Es nota una punxada, un dolor agut que sol localitzar-se en la part interna del bessó en resposta a la brusca contracció de les fibres musculars, es pot produir en funció de la gravetat, des de sols una contractura a un trencament fibril·lar o muscular (la gravetat de la lesió dependrà del numero de fibres afectades, poden arribar al trencament total del múscul)

Aquest tipus de múscul està format en una proporció molt elevada per fibres ràpides, per això es més propens a aquest tipus de lesions.

Prevenció: Treballar les dues articulacions (genoll i turmell) incloent-hi els músculs solidaris als mateixos: isquiotibials i soleo

Cal no oblidar que fer exercici amb una lesió, agreuja la lesió.

En aquest vídeo veuràs com estirar correctament els bessons:

vídeo