dilluns, 4 d’agost del 2014

El psoas ilíac Vs running & bicicleta

<ALT> <TITLE> psoas iliaco



Es un múscul profund dels malucs (cadera) que s’origina en la columna vertebral però que passa pel davant de la pelvis i s’insera en el femur.


Inervat per una sèrie de nervis importants, motiu per el qual pot estar implicat en dolors de la part baixa de l’esquena, malucs i l’engonal.


Col.labora en la rotació interna i externa, el que permet al tors girar amb una gama més amplia de moviment, i que es essencial per canviar de direcció al correr.


El psoas ilíac es un múscul que generalment es poc conegut entre els que fan exercici físic i que sovint no es te en compte en la preparació física o entrenaments. Es tracta d’un múscul bastant potent que intervé en funcions mòbils de la pelvis, malucs i esquena. S’activa durant cada passa (zancada) en la carrera.

Per què s’escurça el psoas ilíac?

-Massa temps d’inactivitat física:
Si per exemple estem moltes hores asseguts, com que el psoas es troba relaxat o encongit en aquesta postura i s’allarga quan el fem treballar, amb el temps el múscul perdrà força i llargada.

-Per sobrecàrrega durant l’activitat esportiva:
Si després de moltes hores assegut, obliguem al psoas a una intensa activitat física de flexió de cadera ja sigui corrent o en bici, es probable que acabi contracturat.

-Exercicis mal realitzats:
Uns mals hàbits en els entrenaments (abdominals) o en la pràctica esportiva sumats a una sobrecàrrega del múscul, provocarà l’escurçament del psoas.



Sovint tens molèsties en la zona lumbar i no saps a que es degut ?

Això pot ser degut a un escurçament del psoas ilíac. Juntament amb el gluti, el psoas es el responsable del moviment de flexió de malucs (cadera) i també de la flexió del tronc, per lo que freqüentment es presenta escurçat tan en ciclistes com corredors ( en concret si es passen moltes hores asseguts). Al ser un múscul profund no es fàcil de localitzar.


Es important treballar-lo i/o estirar-lo en els entrenaments, incorporant-lo en les sessions dedicades al treball abdominal i lumbar, amb l’objectiu d’evitar el seu escurçament per transmetre aquesta extensió a la carrera, per aconseguir així una mobilitat òptima i evitar lesions com la sobrecàrrega lumbar o la tendinits del psoas ilíaco .



Exercici per saber si tenim el psoas escurçat: