dimecres, 20 de maig del 2015

L' importància dels paravertebrals





Importància dels paravertebrals per evira el mal d'esquena i mantenir una bona postura:


A l’hora de buscar un tema del que parlar perquè pugui interessar als seguidors d’aquest blog, el trobo en els que ens visiteu a centreQUIROmassatge. Aquesta setmana, com si d’una epidèmia es tractés, la feina ens l’han donat els paravertebrals de més d’un !

Com ja hem parlat en un anterior article “dolor cervical imal d’esquena”, les causes més freqüents de dolor en aquesta zona poden ser:

- Contractures musculars traumàtiques (degut a una lesió)

- Contractures musculars tensionals (degut al estrés)

- Contractures musculars posturals (degut a mals hàbits posturals)

Contractura muscular:

Quan el teixit muscular es troba tens i escurçat, el múscul no treballa de forma relaxada i va quedant en estat de hipertonia (to muscular augmentat), això provoca que les fibres musculars rebin menys irrigació i quedin saturades de toxines, a més de mantenir en estat de tensió permanent. Tot plegat fa que el múscul contracturat es mantingui en estat d’estrès.

Símptomes:

Dolor, limitació de la mobilitat, sensació de cremor, formigueig, ...

El Dolor:

Símptomes:

Aquest estat crea un gran estrès al múscul. Sentim dolor, sensació de cremor, formigueig... en funció de l’estat muscular de la zona i el seu nervi. Si no tractem a temps les contractures el dolor s’anirà estenent o movent del seu punt inicial.

Per què s’estén i es “mou” el dolor? :

El dolor apareix per un mecanisme neurològic que implica l’activació dels nervis encarregats de transmetre el dolor i el desencadenament de la contractura muscular i l’ inflamació. A vegades també pot comportar la compressió de l’arrel nerviosa.

Una contractura no tractada (o mal tractada) necessita compensar la tensió (dolor) amb altres músculs veïns. El que aconsegueix es destensionar-se, però per contra va sumant altres músculs a la lesió i la va ampliant. D’aquí que una petita lesió, en principi ben localitzada, es converteix amb el temps en un gran dolor gairebé permanent que dificulta el dia a dia fent cada vegada més complicat saber-ne l’origen.


Els paravertebrals:


Els músculs paravertebrals es coordinen amb els abdominals i el múscul psoas per mantenir la columna vertebral recta. Els glutis fixen la columna a la pelvis i donen estabilitat al sistema.


Vista lateral:

1- Músculs abdominals

2- Músculs psoas

3- Músculs glutis

4- Músculs paravertebrals






Els músculs abdominals:


Aquests músculs s’estenen des de la part inferior de les costelles fins la part superior de la pelvis, protegint els òrgans interns. Els que es troben situats en la part anterior s’anomenen “rectes anteriors” i quan es contreuen apropen les costelles a la pelvis frontalment, doblegant la columna cap endavant. Els abdominals situats en la part lateral s’anomenen “oblicuos” i transversos. Quan el transvers dret es contreu, apropa les costelles cap a la pelvis pel costat dret. Quan es contreuen els oblics (major i menor) fan rotar les “caderes” sense que es moguin les espatlles. Si es contreuen a la vegada que els rectes anteriors, apropen les costelles a la pelvis de forma creuada, apropant l’espatlla dreta cap a la “cadera” esquerra o a l’inversa. La contracció del transvers actua de manera similar a una faixa, per mantenir les vísceres a lloc.

Els músculs paravertebrals:


S’estenen per tota la part posterior del tronc, des de la nuca fins la pelvis, unint per darrere la part inferior de les costelles amb la pelvis i les vèrtebres amb els omòplats, i entre sí fins la nuca.


El múscul psoas ilíac (del qual no ens cansem de predicar l’ importància dels estiraments):


S’estén des de la última vertebra dorsal i les cinc lumbars fins la cuixa, travessant la pelvis. Quan es contreu, atansa la cuixa i les vertebres per davant fins que es toquin el pit i genolls. En els primers 30º de flexió, els abdominals i el psoas col·laboren. A partir d’aquesta posició, la resta de flexió del pit damunt la pelvis la treballa sols el psoas.

Els músculs glutis i piramidal ( un altre grup muscular del que també recalquem l’importància dels estiraments): 


Els glutis s’estenen des de la pelvis fins al fèmur pel darrere. Quan es contreuen es quan portem la cama cap al darrere i cap a fora. Al estirar l’esquena cap dalt i enrere, els glutis i isquiotibials col·laboren amb els paravertebrals. Els glutis, piramidal i altres músculs treballen per mantenir una tensió dinàmica en la cintura pèlvica, això fa que aporti un punt de recolzament estable a la columna vertebral.





Els músculs isquiotibials:


Els isquiotibials s’estenen per la part posterior de la cuixa, des de la pelvis fins al genoll. En l’extensió de l’esquena, els glutis i isquiotibials col·laboren amb els paravertebrals. Si els isquiotibials es troben escurçats, això provocarà una rectificació de la columna lumbar i un dors corbat o hipercifosis dorsal degut a que son els tirants posteriors que provocaran una retroversió de la pelvis.

Cap comentari: