dimecres, 29 d’octubre del 2014

Massatge terapèutic, descontracturant o relaxant ?





Un bon dia al llevar-nos al mati, notem un mal de cap degut a una contractura a la part alta de l’esquena, que per més que ens moguem no se’n va, tenim encara d’enllestir la feina de casa, els nens a l’escola i ja fem tard a la feina, ens prenem la primera pastilla que trobem a la farmaciola, es igual un ibuprofeno que un paracetamol. A mig mati ni el mal d’esquena ha desaparegut, ni el mal de cap, doncs se’ns hi afegeix el estrés de la feina, i tot plegat el mal estar va a més tal com va passant el dia.

QUE PUC FER? A part de respirar profundament i contar fins a cent, un bon massatge no aniria gents malament.

L’estrés provoca diversos dolors i molèsties, i els musculars ocupen els primers llocs. Els massatges ens serveixen per alleujar aquest mal a part d’oferir molts més beneficis per al nostre organisme.





Massatge terapèutic, descontracturant o relaxant ?


El massatge terapèutic, o per tractar disfuncions, es el mes recomanat quan hi ha una dolència, ja que a diferència dels descontracturants o relaxants, no es centren solament en el dolor muscular, si no en altres qüestions.

La diferència més important entre el massatge descontracturant i el relaxant es que el relaxant busca que el massatge en sí provoqui plaer i benestar a qui el rep. En el massatge relaxant, les manipulacions del massatgista son lentes i amb menys pressió que quan el fa descontracturant. Quan l’objectiu del massatge es alleujar o fer desaparèixer una contractura muscular, llavors aplicarem el massatge descontracturant. En aquest cas la pressió de les mans del quiromassatgista serà major i aquest massatge provocarà dolor i molèsties a qui el rep.




-Massatge per tractar disfuncions (terapèutic):

Modalitat de massatge destinada al tractament de processos patològics en indivíduos malalts i lesionats.

-Massatge descontracturant:

Tècnica de manipulacions en un o varis grups de músculs contracturats. No constitueix un tipus de massatge específic, si no una sèrie de manipulacions aplicades durant el massatge.

-Massatge relaxant:

Existeixen diferents tipus de massatge cada un d’ells amb tècniques pròpies i comunes com el Aiurvèdic, Pedres Calentes, Shiatsu, Olis essencials, Tailandès, Canyes de Bambú, etc...


Nota: En la pàgina SERVEIS d'aquest bloc trobareu informació mes detallada de cada modalitat de massatge.
 


dimarts, 21 d’octubre del 2014

Contractura Isquiotibial


Les persones que practiquen esports de contacte com futbol, handbol, hoquei sobre gel, pateixen lesions musculars amb freqüència. Els estudis desvetllen que fins a un 30% de les lesions observades en futbolistes es produeixen a les cuixes.

El múscul es pot lesionar per contacte directe (contusió) o per un estirament agut més enllà del límit de tolerància del aparell musculotendinós (distensió). Tan les distensions com les contusions provoquen lesió tissular, sagnat i dolor. Altres estructures internes de la cuixa, com per exemple nervis, vasos sanguinis i ossos, poden lesionar – se en forma aguda, en general degut a traumatismes d’alta energia, com una caiguda durant un descens en btt o un salt d’esquí.




Etiologia de la lesió:

-Sobreesforç muscular

-Sobrecàrrega de treball físic en la zona

-Refredament muscular


Simptomatologia i proves funcionals:

-Augment del to muscular

-Bandes tenses a la palpació

-Funcionalitat muscular alterada

-Disminució del dolor durant l’activitat muscular


Tractament:

-Massatge

-Termoteràpia

-Estiraments passius

-Repòs actiu

-Treball d’elasticitat muscular

dimecres, 15 d’octubre del 2014

Isquiotibials

<ALT> <TITLE> lessió en isquiotibials

El formen el grup de músculs: Semimembranós, semitendinos i bíceps femoral o crural. 

Son els principals músculs de la part del darrere de la cuixa, el nom li ve donat del origen (Isquió dels malucs o cadera) i la inserció final (Tíbia).


Els tres tenen uns orígens, funcions i insercions semblants, i es treballen conjuntament ja sigui per augmentar la força o millorar la flexibilitat, doncs fer-ho per separat es molt difícil.

En persones sedentàries la seva rigidesa pot provocar problemes d’esquena.



Bíceps crural o femoral:

Origen: Dos orígens dels dos cossos del bíceps, porció curta que s’origina en 1/3 mig de la línia àspera, porció llarga en el isquió de la cadera

Inserció: Apòfisis estiloides del cap del peroné.

Funció: Flexora i rotadora externa del genoll i extensora de malucs (cadera).


Semimembranós:

Origen: Tuberositat isquiàtica

Inserció: Cara posterior i interna de la tíbia. Forma la “pata de ganso”

Funció: Múscul profund, robust i protegit de qualsevol lesió no accidental. Flexió i rotació interna del genoll, i extensora de malucs (cadera)


Semitendinós:

Origen: Tuberositat isquiàtica

Inserció: En la “pata de ganso” superficial, junt amb el recte intern i el sartori (els tres formen la “pata de ganso” )

Funció: Extensora de malucs (cadera), sobretot si el genoll està bloquejat en extensió. Flexora del genoll, sobretot si els malucs estan flexionats i Rotació interna del genoll



Lesions en Isquiotibials:

1- Determinar la gravetat de la lesió, la qual acostuma a manifestar-se amb tibantor o dolor en la part del darrere de la cuixa. Encara que puguem caminar, no serà lliure de dificultats. En les lesions mes greus hi pot haver inflamació i molt dolor.

2- Aplicar fred al múscul lesionat tan aviat com sigui possible.

3- Estiraments periòdics del múscul, tan estàtics com dinàmics amb l’objectiu d’evitar un augment del teixit cicatritzant

4- MassatgeCyriax: Consulta al especialista si ja has sofert lesions en els isquiotibials per fer desaparèixer el teixit cicatricial i estimular la cicatrització amb aquest massatge.

dimecres, 1 d’octubre del 2014

Els fruits secs, energia natural

<ALT> <TITLE> fruits secs, energia natural


Els fruits secs son una autèntica font d'energia natural !



Els fruits secs es el millor aliment energètic que aporta energia de llarga durada, moltes calories combinats amb fibra que retarda la seva absorció i prolonga l’acció energètica.


Cal menjar-los sense torrar ni salar i es aconsellable menjar-los durant la marxa per no provocar problemes digestius.


Els fruits secs, les seves propietats i consells de com prendre’ls:


Ametlles: un grapat d’ametlles ens aporten unes 162 Kcal aproximadament, que combinat amb la fibra insoluble, minerals i vitamines B i E que contenen es converteix en un potent aliment energètic.
Tritura les ametlles i barrejar-ho amb Iogurt líquid, aigua o suc i o podem portar en el bidó també.


Avellanes: Son antiinflamatòries pel seu contingut en greixos insaturats i vitamina E, ens aporten també ferro, magnesi, manganès i fibra.
Per després de fer exercici podem menjar la xocolata amb avellanes.


Nous: D’efecte antioxidant protegeix de les malalties neurodegeneratives i prevé els tumors. En una dieta normal es recomanable menjar-ne de 3 a 5 al dia.


Cacauets: Ens aporten proteïnes, ferro, zinc, vitamina E i B3 i olis insaturats. Retarden l’alliberament de glucosa en sang degut al seu alt contingut en fibra.
Tan les nous com els cacauets millor consumir els que venen amb la closca o pela pel fet d’estar menys tractats.


Castanyes: Contenent més carbohidrats i menys greixos que els cacauets, no son tan energètiques però en canvi la farina de castanya es apta per qui te intolerància al gluten.


Pinyons: D’alt contingut en greixos (60%) per lo que no son recomanables per qui vulgui aprimar-se, però si en persones amb anèmia.


Sèsam: Contenent grans dosis de proteïna, greixos poliinsaturats i calci, entre altres nutrients.
Es un condiment que podem afegir en qualsevol plat o amanida. El trobem en les barretes energètiques.


Nous de brasil: Originals de l’ Amazònia, amb un gran valor energètic doncs son riques en carbohidrats, greixos bons, proteïnes, fibra i vitamina B.


Festucs (o pistachos) : Un dels més rics en vitamina E i potassi. Millora la sensibilitat a l’ insulina.
Cal però menjar-los crus doncs quan es torren perden l’àcid fòlic el qual ens ajuda a regenerar les cèl·lules del nostre cos.


Pipes de carabassa: D’alt contingut en fibra, magnesi i potassi. Ens aporten a més, ferro, fòsfor i zinc. Molt recomanable per evitar problemes de pròstata.
Millor comprar – les pelades perquè senceres i sense torrar serà molt difícil de pelar.