Els minerals son elements que provenen de la terra i l’aigua i no poden ser fabricats pels organismes vius. La major part dels minerals presents en la nostra dieta provenen directament de les plantes o indirectament a partir de fonts animals. Els minerals d’origen vegetal i procedents de l’aigua poden diferir d’un lloc a un altre, doncs el contingut mineral del terra varia segons la geografia.
La virtut d’alguns minerals fan que el seu consum sigui beneficiós per al nostre cos. El potassi i el magnesi son minerals que actuen directament en el treball muscular. Es tracta de nutrients que el nostre cos necessita per afavorir la hidratació i a la vegada per evitar les contraccions musculars (calambres), i molt importants també perquè permeten la circulació dels nutrients a través de les cèl·lules.
Podem trobar potassi i magnesi en les nous, el plàtan, les taronges i els cereals.
El Magnesi (Mg):
Essencial per a totes les cèl·lules vives. L’organisme d’una persona adulta conté aproximadament 25 grams de magnesi. Més del 60% de tot el magnesi present en el cos es troba en el esquelet, i al voltant d’un 27% en els músculs.
Funcions per la salut: Aquest mineral ajuda al organisme a:
-generar energia a partir dels hidrats de carboni i greixos
-regular la transmissió dels impulsos nerviosos, la contracció muscular i el ritme cardíac
-regular els nivells de calci, coure, zinc, potassi i vitamina D
On el trobem ?
Soja, Arròs integral, Ametlles, Avellanes, Nous, Pipes de gira-sol, Festucs, Cacau, Julivert, Gambes,...
El Potassi (K):
Mineral dietètic essencial i un electròlit que condueix l’electricitat en l’organisme, conjuntament amb el sodi, el clorur, el calci i el magnesi. Necessari per la funció de totes les cèl·lules vives, per lo que està present en tots els teixits de les plantes i animals.
El funcionament normal del organisme depèn d’una estricta regulació de les concentracions de potassi tan dins com fora de les cèl·lules.
Funcions per la salut: Aquest mineral ajuda al organisme a:
-Conduir electricitat, crucial per a la funció cardíaca i la contracció muscular i com a resultes, per a la funció digestiva i muscular
-Les funcions del cervell i dels nervis
-Mantenir la pressió arterial normal
On el trobem ?
Carn, Peix, Fetge, Ous, Llegums, Fruits secs, Vegetals (tomàquet, espinacs, xampinyons, pastanaga), Fruites (Plàtan, maduixa,...), Bolets.
El Calci (Ca):
Es el mineral que més abunda en el cos humà. Més dl 99% del calci present en el nostre cos s’emmagatzema en els ossos i les dents, l’ 1% restant el trobem en la sang, els músculs i els fluïts entre les cèl·lules.
Funcions per la salut: Aquest mineral ajuda al nostre organisme a:
-Mantenir els ossos sans
-Intervenir en la funció dels vasos sanguinis i la transmissió dels impulsos nerviosos
-Absorbir i utilitzar altres micronutrients com la vitamina D, la vitamina K, el magnesi i fòsfor.
On el trobem?
Derivats de la llet, Fruits secs, Verdures (espinacs, bròquil, ...), Llegums ( mongetes, cigrons, llenties, soja) Peix i marisc (Llenguado, salmó, sardines,...)
El Sodi (Na) i el Clorur (Cl):
El sodi es un element metàl·lic, soluble en aigua, on es contrarestat pel clorur per formar el clorur de sodi (NaCl) o sal comú.
El clorur de sodi es essencial per viure. Tot i que es necessita tan sols una mínima quantitat de sal per sobreviure. No es aconsellable però un consum excessiu de sal.
Funcions per la salut: Aquests dos minerals son importants des de el moment que ajuden al nostre organisme a:
-Conduir electricitat, crucial per a la funció cardíaca i la contracció muscular i com a resultes, per a la funció digestiva i muscular.
-Transmetre els impulsos nerviosos.
-Absorbir glucosa i aigua; A regular el volum i la pressió de la sang.
On trobem el sodi?
En la sal comú, bacallà salat, Fruits secs salats, Mantega, Margarina, Sardina i tonyina en llauna, ...
Extret de la pàgina on hi trobareu més informació:
Cap comentari:
No es permeten comentaris nous.