dimecres, 17 de setembre del 2014

Recuperar-se correctament després d'una cursa

<ALT> <TITLE> recuperar-se després d'una cursa




Prevenció de lesions en l'esport - III -





Recuperar-se  correctament després del esforç d’una cursa:


Sovint i si no estem parlant d’esportistes professionals o d’èlit, no li donem importància a una correcta recuperació després d’una competició per tal de recuperar el cos del esforç que ens ha suposat.
Un cop acabada la competició es important seguir aquestes pautes:
Hidratació:
A banda de l’ importància de mantenir-se hidratat durant la competició, també ho es al finalitzar-la, beure força aigua o begudes isotòniques per tal de recuperar el adequat estat hidro – electrolític del nostre cos, encara que sense set.
Clausura de l’activitat o refredament:
(com ja hem comentat en altres articles es quasi tan o més important que el escalfament, per evitar la fatiga articular i muscular)
Continuar movent-nos després de la cursa (mobilitat articular i muscular) , exercicis aeròbics de manera suau durant 5/10 minuts per facilitar al nostre cos tornar a la normalitat de manera gradual i estiraments per recuperar el to muscular. Mentre fem tot això podem menjar una barreta energètica o peça de fruita.
Massatge:
El massatge post-competició que treballarà quasi exclusivament els músculs compromesos en cada disciplina esportiva, es important per evitar espasmes musculars o futures lesions, doncs ens serveix per reduir el dolor o molèstia muscular, la fatiga,  l’inflamació posterior i una més ràpida recuperació. A la vegada que per estimular tan el flux sanguini que es qui aportarà els nutrients necessaris al múscul, com el sistema limfàtic encarregat d’eliminar toxines.
La Dutxa o Bany:
Evitar l’aigua molt calenta després de la cursa, submergir o dutxar-nos les zones musculars que hem treballat en aigua freda duran 5 o 10 minuts o aplicar-hi gel en la zona inflamada. El fred actua com antiinflamatori natural.
Alimentació:
Descans:
Fer una bona migdiada contribuirà a relaxar cos i ment. A part dels nutrients adequats per regenerar les fibres que s’han malmès en l’esforç físic, l’organisme necessita de la nit per reconstruir el teixit danyat, cal dormir entre set i nou hores
L’endemà de la competició:
Els entrenaments els dies següents a una competició que ha suposat un gran desgast físic (sobretot si ets debutant ) procurarem que no siguin de la mateixa intensitat si no a un ritme lent i relaxat, incrementant-los gradualment fins tornar a la normalitat; amb l’objectiu de potenciar el flux sanguini perquè hi aporti major quantitat de nutrients als músculs i estimular també el sistema limfàtic per eliminar desfets de fatiga que van quedar.
Durant la competició la musculatura pateix un important desgast, i tot hi que podem tenir la sensació d’estar recuperats, en alguns cassos es poden produir micro trencaments fibril·lars encara que no es notin.