divendres, 27 de juny del 2014

La banda Iliotibial - Síndrome de la banda iliotibial

<ALT> <TITLE> banda iliotibial





La banda o cintilla iliotibial es la condensació de la fàscia, formada per el múscul tensor de la fàscia lata i el gluti major. Es tracta d’una gran estructura plana amb orígen en la cresta ilíaca i s’insereix en el lateral de la tibia proximal (en el tubèrcul Gerdy).

La banda iliotibial es una banda grossa del teixit tou fibrós que s’exten de la cadera cap baix per la part exterior de la cuixa, i s’insereix a la tibia. Funciona com un lligament lateral entre el còndil femoral lateral i la tibia. La seva funció es estabilitzar el genoll en la marxa, desplaçant-se desde la part posterior del fémur a la part anterior. Aquest roze continu de la banda amb el epicòndil lateral femoral en el moviment de la cama pot provocar inflamació de la zona, conegut com a síndrome de fricció de la banda iliotibial.

<ALT> <TITLE> síndrome banda iliotibial
Síndrome de la banda iliotibial:

El síndrome de fricció de la banda iliotibial correspon a una inflamació del tendó (tendinitis) del múscul tensor de la fàscia lata; es tracta d’una lesió per sobreús dels teixits tous en la part distal de la cuixa (part externa més propera al genoll), i una de les principals causes de dolor lateral del genoll en corredors i ciclistes. En alguna ocasió l’inflamació pot produir-se en la part proximal de la cuixa, llavors el dolor es localitza en la cadera.


Símptomes:

El dolor comença al iniciar la carrera i als pocs minuts impedeix seguir. L’intensitat pot augmentar amb les irregularitats del terreny, i cedeix amb repòs.

En occasions apareix un lleuger “clic” característic que acompanya a la sensació de roze dolorós en el moviment de la cama degut a la fricció amb el fémur.


Tractament rehabilitador:

Començant amb repòs esportiu, es basarà en aplicar tractament manual amb massoteràpia en la musculatura de l’extremitat inferior amb l’objectiu de disminuir la tensió muscular en la cadena lateral, sobretot del tensor de la fàscia lata, musculatura glútea, bíceps femoral i vast extèrn quadricipital, així com tractament local en la inserció de la banda tendinosa a la tibia, utilitzant en cas que sigui necessari el massatge transvers profund (tècnica Cyriax), per tal d’inhibir la formació d’adherències indesitjades en la formació del teixit cicatritzal.

Mobilitzacions articulars de ròtula, peroné a més de cadera i pelvis ajudaran a millorar l’articulació.

Stretching global actiu: Els estiraments quan el procés ja estigui estabilitzat serà part fonamental de la readaptació esportiva i prevenció de possibles recaigudes.

Per als esportistes cal un minuciós análisis de la biomecànica de carrera, desde el calçat fins al desenvolupament de la petjada, així com una exaustiva exploració del genoll.